петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТумор разяжда костта на жена, спасяват я с уникална операция

Тумор разяжда костта на жена, спасяват я с уникална операция

В Специализираната болница по ортопедия на Горна баня, София, спасиха ръката на 58-годишната Стоянка Велева от пазарджишкото село Равногор с уникална операция, съобщи доц. Любен Стоков, началник на клиниката по онкохирургия (на снимката). Преди около месец тя усетила болки в раменната става, но наскоро те станали нетърпими. Оказало се, че има патологично счупване под ябълката на ставата в горната част на ръката.

То е причинено от метастазата, която направо е унищожила костта. Така се стига до счупване без травма, поясни специалистът. Образните изследвания на ядрено-магнитен резонанс показали, че туморът е засегнал ставата надолу до лакътя включително. „Алтернативите бяха две. Едната възможност беше да се направи ампутация на целия горен крайник. Ние избрахме по-сложния вариант, който обаче запази ръката. Махнахме цялата раменна кост надолу до лакътя. След това поставихме индивидуално изработена изкуствена става – ендопротеза. Тя включва реално две стави – раменна и лакътна“, обясни доц. Стоков. Ендопротезите са произведени у нас, в Етрополе.

Пациентката била в добро общо състояние въпреки онкологичното заболяване. След операцията тя вече се възстановява добре. Необходимо е да се направи рехабилитация на горния крайник след един месец и допълнително лечение на първичния тумор. Такава операция досега в България не е правена. Освен доц. Стоков, в екипа влизат още ортопедите д-р Кирчо Патриков, д-р Иво Димитров, д-р Петко Пейнешки, д-р Светослав Славчев и анестезиологът д-р Иво Станков.

Прогнозите за възстановяването на Стоянка са добри. Премахнати са голяма част от мускули и нерви, засегнати от метастазата. Функцията на крайника няма да е същата, ще е намалена, но ръката ще е подвижна в лакътя, запазена е чувствителността на дланта. Ограничението за движенията е главно в раменната става.

Първичните мекотъканни и костни тумори засягат по принцип младата възраст. Вторичните тумори в ставите са характерни за напреднала възраст – след 40 г. Това са метастатични образувания след рак на гърдата, белия дроб, бъбрека, червата и други. Много често пациентите идват с оплаквания в костта – болки или счупване, посочва доц. Стоков. След като се направи биопсия и изследване, става ясно, че е тумор. Първо се лекува костния проблем, а след това пациентът се насочва към онколози за лечение на основния вид рак. Няма специфика при разсейките – метастазите понякога се откриват доста далече от първичното образувание. В случая Велева знаела за онкологичното си заболяване. Най-трудни за операция са метастазите в таза и гръбначния стълб, защото там има много други структури – нерви и кръвоносни съдове, които се преплитат.

Ендопротези като тази на пациентката в Горна баня не се осигуряват от здравната каса, пациентите покриват сами пълния разход. Към момента НЗОК доплаща по 1000 лв. за стандартните ендопротези – на тазобедрена или колянна става. Само за децата до 18 г. фондът за лечение поема някои от тези разходи. Изработената индивидуално за нуждите на женатаСтоянка ендопротеза струва 5000 лв., като разходите са изцяло за сметка на пациентката. Семейството се принудило да вземе заем, за да плати скъпия консуматив.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -