петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСтартира кампания с безплатни консултации за щитовидна жлеза и бременност

Стартира кампания с безплатни консултации за щитовидна жлеза и бременност

Кампания за откриване на заболявания и отклонения в работата на щитовидната жлеза стартира по повод Световния ден за отбелязване на този малък, но изключително важен ендокринен орган. Това съобщиха водещи специалисти в тази област като проф. Боян Лозанов, д-р Александър Шинков и д-р Наталия Темелкова. Основен акцент тази година в кампанията е връзката между тиреоидните заболявания и безплодието. Безплатни прегледи и изследвания ще има в различни градове на страната.

Причините за проблеми с фертилитета (зачеването) могат да бъдат много. Една от тях e недиагностицирано заболяване на щитовидната жлеза, която отговаря за нормалното функциониране на репродуктивната система. При нарушена функция тя произвежда твърде много (хипертиреоидизъм) или твърде малко (хипотиреоидизъм) тиреоидни хормони, като и двете състояния влияят отрицателно върху фертилитета както при жените, така и при мъжете, посочиха експертите.

Нарушения във функцията на щитовидната жлеза могат да настъпят и преди, по време на и след бременността. По данни на Американската асоциация по щитовидната жлеза (АТА), проблемите с този орган могат да доведат до безплодие, усложнения по време на бременността и да се отразят на неврологичното развитие на новороденото. Дори и най-леките форми на дисфункция на щитовидната жлеза, без изявени симптоми и без негативен ефект върху фертилитета, повишават риска от спонтанен аборт, мъртво раждане и преждевременно раждане. Всяка жена, планираща бременност, трябва да проведе нужните изследвания на щитовидната жлеза.

От 27 май в рамките на един месец в градовете София, Перник, Петрич, Благоевград, Пловдив, Велинград, Троян, Стара Загора, Казанлък, Бургас, Сливен и Шумен ще се проведат безплатни прегледи на щитовидната жлеза на жени в детеродна възраст. И тази година кампанията се осъществява с подкрепата на Мерк България. Целта на скрининга е да бъдат обхванати само недиагностицирани жени, които планират бременност, жени с репродкутивни проблеми или бременни. В тази връзка общопрактикуващите лекари в съответните градове ще насочват жените, отговарящи на критериите, към специализиран преглед от ендокринолог, който е ангажиран в кампанията. В лечебните заведения, които ще участват в инициативата, ще има разлепени съобщения точно кои специалисти, по какъв график ще преглеждат и как да се запишат желаещите.

В два града – Варна и София, ще се проведат и скринингови безплатни изследвания на хормона TSH в кръвта на жени в репродуктивна възраст. В МБАЛ „Св. Марина“, Варна, изследвания ще се правят на жените, които отговарят на медицинските критерии и не са диагностицирани от специалист ендокринолог до момента. В гр.София в УСБАЛЕ „Ак. Иван Пенчев“ бременните жени, които си правят профилактичен биохимичен скрининг на кръвта, ще могат да се изследват безплатно и за щитовидни заболявания.

За щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е „основен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, с форма на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тирeоидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Промените в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят съществено на други органи и системи („ефектът на пеперудата“) – сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Над 300 милиона души по цял свят имат проблеми със щитовидната жлеза. Смята се, че повече от половината от тях не знаят за своето състояние. Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От съществено значение са ранното диагностициране, редовната профилактика и адекватното лечение.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -