петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСваляйте капака на тоалетната, иначе заразите плъзват

Сваляйте капака на тоалетната, иначе заразите плъзват

В много семейства се води спор относно капака на тоалетната – вдигнат или пуснат трябва да е той. За затварянето му обикновено настояват онези с по-чувствително обоняние. Има обаче далеч по-сериозен аргумент за пускането на капака, особено непосредствено след използването на тоалетната. Учени от университета в Лийдс доказаха, че пускането на водата вдига на 30 см във въздуха бактерии от чинията.

Още по-внимателни трябва да сме през зимата, когато вирусите и бактериите са много повече.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Стари водопроводни тръби ни заливат с бактерии
Непречистените отходни води причина за бума на менингит през лятото
Ентеровируси докарват и диабет

Екип под ръководството на проф. Марк Уилкокс осъществил експеримент. В стерилна тоалетна чиния пуснали малко заразени с устойчива на антибиотици бактерия C difficile. След това пуснали водата, без да пускаткапака. Измерили, че струята вдига във въздуха облак от бактерии, които попадат след това и върху околните повърхности. 90 мин по-късно част от тях все още се носели във въздуха. Така всеки следващ, който ползва тоалетната, може да се зарази. След няколко часа учените установили, че те са полепнали по казанчето, отляво и отдясно на седалката, а също и по пода. Когато капакът бил затворен, не открили микроби по околните повърхности.

Направили още един експеримент – сложили в тоалетната растителна боя и пак пуснали водата. Отново във въздуха попаднали доста капчици – около 50 на едно изплакване, казва проф. Уилкокс. Не е фатално за здравето, ако оставяте капака на тоалетната вдигнат понякога, но генерално е по-добре да си създадем навика да го затваряме, добавя той. Така ако човек е болен, ще ограничи разпространението на заразата.  Някои вируси като норовирусите били много прилепчиви и малки количества от тях можели да причинят инфекция, обяснява ученият пред в. „Дейли мейл“.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -