четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПочиналите родилки в Първа АГ всъщност били две

Починалите родилки в Първа АГ всъщност били две

Починалите родилки в Първа АГ болница „Света София“ всъщност са две в рамките на месец, съобщи директорът доц. Елиан Рачев. Първият индицент станал преди повече от 4 седмици. Жената от ромски произход била напълно неграмотна, не знаела дори датата на последната си менструация. Никога не била проследявана в женска консултация. Починала буквално за минути след раждането.

Все още експертизата не е готова, но предположенията са, че става дума за остра сърдечна недостатъчност на базата на тежка двустранна пневмония, поясни доц. Рачев. Тя самата не е знаела, че е болна и не е лекувана. Бебето било недоносено, но е стабилизирано.

Починалата сега 31-годишна Даниела Димитрова е била с диагноза предлежаща плацента, каза още директорът доц. Елиан Рачев и добави, че в случая няма лекарска грешка. Това било второ раждане за 31-годишната Даниела Димитрова. Диагнозата означава, че плацентата стои на пътя, през който детето трябва да мине по родовия канал. Поради усложнението е назначено цезарово сечение. За диагнозата се знаело още от женската консултация. „Това е клинично здрава жена, при която операцията започва и продължава по типичен начин. Колегите изваждат новороденото и тогава настъпва тотален срив. Жената буквално за минути внезапно загива“, допълни доц. Рачев. Има предположения, че родилката е получила емболия – запушване на кръвоносен съд от съсирек. То обаче трябва да се докаже от патоанатомите, които извършват аутопсията.

„Вчера разгледахме много детайлно цялата документация по случая, изслушахме обяснения на колеги. Заключението на съвета на директорите е, че поведението е било правилно. Причината ще бъде установена по-късно. Дългогодишната ни практика като специалисти сочи, че една от възможните причини е т.нар. емболия. При нея изходът най-често е летален. В миналото раждането с плацента превиа често е завършвала с огромна кръвозагуба, а повечето родилки умирали заедно с бебето. Новороденото на Даниела е момиче с тегло 3,8 кг и дължина 51 см. То е в отлично състояние по думите на доц. Рачев.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -