петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПоловината жени с кисти по яйчниците се разболяват от диабет

Половината жени с кисти по яйчниците се разболяват от диабет

Почти половината от жените с поликистозни яйчници развиват предиабет или диабет тип 2 преди да навършат 40 г., но причинно-следствената връзка между двете състояние беше неясна. Ново проучване в American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism съобщава, че причината за повишения риск от диабет при жени с поликистозни яйчници е възпалението.

По-доброто разбиране на начините, по които хормоналния дисбаланс в млади години води до захарна болест, ще помогне за по-адекватна намеса за предотвратяване на диабета. Храненето води до покачване на нивата на кръвната захар, които се абсорбират от клетките с помощта на инсулина. Инсулинът се произвежда от бета клетките на панкреаса и се освобождава в две фази: първа – веднага след хранене се освобождава складираният в клетките инсулин; и втора – по-късно след храненето, когато се освобождава новосинтезиран инсулин. Намалената способност на организма да отделя инсулин води до по-високи нива на кръвната захар, тъй като няма кой да вкара глюкозата в клетките.

При пациенти с поликистозни яйчници повишената кръвна захар след хранене стимулира имунните клетки да активират възпалителния отговор. Това не се случва при жените, които нямат този проблем с яйчниците.

Този възпалителен процес пречи на инсулина да си върши работата, води до инсулинова резистентност и поява на диабет тип 2. Според някои проучвания това възпаление може също да накърни самото синтезиране на инсулина. Те сочат, че при пациенти с кисти по яйчниците бета клетките на панкреаса работят лошо.

Учените измерили стимулираното от приема на захари отделяне на инсулин и на възпалителните протеини при жени с кисти по яйчниците, но с нормална кръвна захар. Според изследователите, затлъстелите жени с кисти по яйчниците имали по-голямо увреждане на β-клетките в първа и втора фаза на секреция на инсулина в сравнение с жените без проблеми с яйчниците. Освен това слабите и пациентките със затлъстяване и кисти показали по-голямо активиране на възпалителните реакции в организма в сравнение със слабите жени без кисти. Според учените най-важното е, че колкото повече се активирало възпалението, толкова по-голямо нарушение във функцията на бета-клетките се отчитало. „Резултатите подчертават необходимостта от по-нататъшно проучване, за да се определи механизмът, чрез който възпалението си взаимодейства с панкреатичните бета-клетки и така увеличава риска от диабет при кисти по яйчниците „, пишат учените.

Източник: News Medical

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -