петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНа телефон 112 няма специалисти, които да оценят спешните случаи

На телефон 112 няма специалисти, които да оценят спешните случаи

На телефон 112 няма такива специалисти, които да преценят какво е спешност и кой пациент от какъв екип трябва да бъде поет. Те препредават сигнала с обаждане към 150. Там се губи време и информация, която е приоритетна, а болният се налага да обяснява едно и също нещо два пъти. Това каза в Пловдив здравният министър проф. Николай Петров.

Той откри новото Спешно приемно отделение и хибридна операционна в клиниката по съдова хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“. А след това разгледа и двете нови японски флуидни легла „Клинитрон“ в клиниката по изгаряния.

Проблемите със 112 бяха коментирани по повод трагичният инцидент с 11-годишният Тодор, който почина в час по физическо възпитание в столично училище. Проф. Петров заяви, че тече служебна проверка, която трябва да изясни по минути кога, къде и кой на кого се е обаждал. Според министъра спънката идва и от недостатъчно бързия синхрон в работата между спешния 112 и телефона на „Бърза помощ“ – 150. Това беше един от първите проблеми, които ме посрещнаха в министерството, призна професор Петров. За да го решат заедно с вътрешния министър Петя Първанова ходили и на двете места. И стигнали до решението, че трябва да се направи съвместимост между двата номера. Вариант, който може да реши въпроса с по-малко средства е с конферентна връзка между 112 и 150. Ние работим в тази посока.

Другата възможност е да се направи софтуерна съвместимост между двата телефона, но това би струвало 14 млн. лева – средства, които не можем да дадем, а и не го намирам за разумно, коментира проф. Петров. Той допълни, че неговият мандат почти свършва, но ще направи всичко възможно да подготви нещата за следващия министър. Похвали частните болници, че се справят доста добре със спешните случаи, но отбеляза, че при тях спешността е профилирана. Голямата спешност, която в продължение на 24 часа в денонощието осигурява всички видове специалисти – хирурзи, ортопеди, акушер-гинеколози, кардиолози и други, се поема от болници като УМБАЛ „Св. Георги“, каза министърът. Затова тя тежи на лечебните заведения, поддръжката на кадри и техника струва много средства.

„Когато дойде един пациент с комбинирана травма, трябва веднага да се реши дали първо да се направи операция на главата или корема, за да бъде спасен животът му. Тези решения са много тежки и трудни и за да са максимално обективни, трябват добри специалисти, но и модерна техника – скенери, рентгени, лаборатории“, обясни проф. Петров.

При посещението си в клиниката по термични травми той се отнесе с бащинска топлота към 4-годишната Маргарита (на снимката), която лежеше в едно от двете флуидни легла с 30% изгаряне от втора степен по корема, бедрата и гърдите. Момиченцето от ромски произход пострадало при битов инцидент, след като било залято с гореща течност. За да я зарадва, професорът й подари химикала си. Детето се развесели, но лицето му грейна, когато в стаята влезе пловдивския владика Николай и започна да го благославя. Малката възкликна и леко се понадигна. Радостта на момиченцето трогна митрополита, който дълго се моли пред леглото й.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -