петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМерят безплатно дишането за Деня на астмата

Мерят безплатно дишането за Деня на астмата

Днес се отбелязва Световният ден на астмата, като темата тази година ще бъде „Ти можеш да контролираш своята астма“. Целта е повече хора да научат, че заболяването може да се лекува ефективно и така да живеят с него без проблеми. Затова днес две медицински дружества – на алерголозите и на белодробните лекари, организират акция с безплатно мерене на дишането и раздаване на информационни материали.

Чрез тях хората ще научат повече как да идентифицират рисковите фактории и да предотвратят излагането на тях; как заедно с лекуващия да постигнат по-добра терапия и контрол на пристъпите.

Боледуващите от бронхиална астма в България са 9%, като съотношението деца/възрастни е 2:1. За съжаление, само около 40 000 души получават инхалаторни лекарства за лечение на астма от НЗОК, които са безплатни за пациентите. В пъти повече са боледуващите от болести, предшестващи или съпътстващи астмата – алергичен ринит и риносинузит, лекарствена алергия и др. Особено тревожен феномен е масовата алергизация в детска възраст в България. Една от сериозните причини за това е замърсяването на въздуха, причинено от така наречените микрочастици (среден диаметър – около 2,5 микрона). Главен източник на това замърсяване са автомобилите. Тежкия трафик, задръстванията, старите автомобили са сериозна опасност за подрастващите.

Ето защо замърсяването на въздуха е акцент на кампанията тази година. От двете дружества предлагат 7 май да бъде обявен за „Ден без автомобили“. „Нека на този ден се въздържаме от изкарване на колите си на улицата! Нека така да изразим подкрепата си за боледуващите от астма и за осигуряване на чист въздух за децата ни!“, призовават специалистите.

Пунктовете, където хората ще могат да проверят белодробната си функция са:

София, 07.05.2013 – пред Министерството на здравеопазването от 14 до 16 ч.;

Плевен, 07.05.2013 – пл. „Свобода“, пред „Синьото кафене“ от 10 до 16 ч.;

Пловдив, 31.05.2013 – от 12 до 14 ч. в приемния кабинет на Клиниката по пулмология (к-т № 13, поликлинично звено на УМБАЛ „Св. Георги“ – Хирургичен блок, гр. Пловдив, бул. „Пещерско шосе“ №66 ) Мероприятието ще допринесе за осъществяването на тясната връзка между лекаря, пациента и неговите близки, за постигането на едно по-добро сътрудничесто и по-добър контрол на астмата.

Какво трябва да знаем за астмата?

От астма страдат над 300 милиона души в целия свят. Тя е хронично белодробно заболяване характеризиращо се с алергично възпаление, предизвикващо пристъпи на задух, свирене в гърдите и кашлица. Тези симптоми варират в денонощието, през седмицата и в месеца. Често се изострят през нощта и ранните сутрешни часове.

Въпреки, че не може да бъде излекувана, астмата може да бъде ефективно контролирана. Проучванията са показали, че при правилно лечение е възможно постигане и поддържане на добър контрол над заболяването, позволяващо на болните от астма да водят пълноценен и нормален начин на живот.

Какво е контрол на астмата и как се постига?

• Без или с минимални симптоми на астма

• Без събуждания през нощта поради симптомите на астма

• Без или с минимална нужда от спасителна терапия

• Възможност за извършване на ежедневни физически дейности

• Нормални или близки до нормалните стойности от функционалното изследване на дишането

• Без или много с редки пристъпи на астма

Целта на лечението е да постигне и поддържа контрол над болестта. За постигане на това хората се нуждаят от достъп до ефективни медикаменти, обучение за това как да приемат тези медикаменти, как да избегнат риска от изостряне на заболяването и как да реагират в случай на това изостряне.

Какво причинява астмата?

Доказано е, че причината за развитието на заболяването е предразположението на определени индивиди да реагират с хиперреактивност на бронхите и алергично възпаление в тях при контакт с алергени и други вещества от околната среда. Смята се, че редица гени имат отношение към тази предразположеност.

Как се поставя диагнозата астма?

Диагнозата се основава на добре проучената медицинска история на пациента, проведения преглед, изследването за алергия и извършването на функционално изследване на дишането (ФИД) за обективизиране функцията на белия дроб. Измерването на дишането помага за поставяне на диагнозата, за проследяване състоянието на болния и нивото на контрол.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -