сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекар обясни в книга защо руснаците живеят средно 55 г., а американците...

Лекар обясни в книга защо руснаците живеят средно 55 г., а американците 80 г.

Защо руснаците живеят средно 55 г., а американецът, който се храни предимно с вредните хамбургери – 85 г.? Как се е стигнало дотам, че в Русия една от най-популярните диагнози е вегетативно-съдова дистония – заболяване, което по принцип не съществува? Как да се научим сами да се ориентираме когато диагнозите не са верни? Как да разграничим истинските таблетки от рекламните прахчета?

Отговорите на тези и много други въпроси дава в книгата си д-р Александър Мясников – лекар от международен калибър. „Как да живеем повече от 50 г. – честен разговор с лекаря за медикаментите и медицината“ прави интересен анализ на здравните системи в Русия и други страни, развенчава някои от митовете за здравето.

В Русия колкото лекари, толкова и мнения

Според д-р Мясников руснаците са свикнали да ги лъжат, но това, което се случвало сега в медицината било катастрофа. „Колкото лекари, толкова и мнения. Отиваш при един лекар, той ти изписва лекарства. След това отиваш при друг и той ти казва: Това, което са ти изписали, не струва. Вземай това! Третият лекар пък смята, че първите двама са пълни идиоти, че заради тяхното лечение може да пострада черния дроб и всъщност трябва да се приема нещо съвсем различно“, пише медикът.

Преди 30 г. бях млад аспирант и наблюдавах как започна всичко, продължава той. Главните убийци на хората и до днес си остават сърдечносъдовите заболявания – инфаркти, високо кръвно. „Американците бързо съобразиха какво да правят. Например високото кръвно е един от най-важните рискови фактори да се развие исхемичната болест на сърцето и в крайна сметка инфаркт“, казва той.

В САЩ на всички хипертоници дават пикочогонни лекарства, независимо от вида на хипертонията, независимо дали пациентът е слаб или пълен. Интересното е, че при 60% от пациентите кръвното налягане се нормализира, а при 40% – не. При повторния преглед на тази група лекарите добавяли към терапията бета-блокери. Отново поголовно на всички и отново се изчаква ефект.

След време някои от хората се връщали отново – станало ясно, че при 20% все още се регистрира хипертония. На тях им добавяли вазодилататорни препарати и така накрая при 95% от пациентите кръвното се нормализира, но за да го запазят, трябвало да приемат всички тези таблетки. Унифицираното лечение постига ефект – в САЩ хипертонията престава да има характер на епидемия, а това сваля надолу и кривата на сърдечносъдовите заболявания, инфарктите и смъртността.

Слушайте тук аудиокнигата на д-р Мясников „За най-главното“.

Изписвай лекарства по шаблон! Всички със сърдечносъдови болести трябва да имат 4 медикамента!

Пристигнах в Америка като опитен кардиолог, а там се преквалифицирах на общопрактикуващ лекар, допълва още Мясников. Колегите в САЩ му казвали: „Забрави за всички изисквания и вземи като шаблон за всички – има четири препарата, които всички пациенти със сърдечносъдови заболявания трябва да имат. Тоест ако диагнозата е исхемична болест на сърцето, съпроводена от редки пристъпи на стенокардия, то на всички такива болни без изключение се назначават бета-блокери, статини, които понижават холестерола, аспирин и ACE-инхибиторите. На всички! Изписват се поголовно.

„ А ако на някого не помогнат?, питал руският кардиолог с недоверие. Ако на някого не помогнат, можеш да добавяш в по-малки дози един-два препарата. Но това вече ще бъде по твое усмотрение и по необходимост, отговаряли американските лекари. Те са уверени в правотата си, защото разполагат със статистика и конкретни резултати. В Русия средната продължителност на живота е 55 г., защото болните не се лекуват добре“, пише още Мясников. А американците със своите стандарти и привидно бездушно отношение към пациента, лекуват болестите добре и населението там живее средно 80 г., обобщава руският медик.

Свързани теми: Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи

Проф. Чирков: Половината болници у нас са порутени и пълни с бактерии

Коронарографията е метод за диагностика и лечение

Кръвното е причина за плаката в съдовете

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -