петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКръвната група показва риска от болести

Кръвната група показва риска от болести

Какво въздействие върху начина ни на живот оказва кръвната група? Дали тя влияе върху нуждата от консумирането на определени храни, или дори върху характера? В научната литература в областта на имунохематологията и трансфузиологията не са описани подобни зависимости. Но пък са посочени връзки между носителството на дадена кръвна група и генетични предразположения към заболявания.

Локализацията на тумори се свързва с кръвната група

Медицината е установила връзка между кръвната група А и генетично предразположение към рак на гърдата, на белия дроб, на стомаха, на панкреаса, на дебелото черво, на устната кухина и хранопровода, на щитовидната жлеза. Но без паника! До тези диагнози има някаква вероятност да се стигне след натрупването на много рискови фактори. Т.е. ако човек живее здравословно, избягва опасните мазни, пържени и пушени храни, спортува, не злоупотребява с цигари и алкохол, той сам може да се предпази от заболяванията.

Кръвната група В се свързва с риск от карцином на костите, на панкреаса, на устната кухина и хранопровода, нулева – с рак на пикочния мехур, на простатата, с болест на Ходжкин и автоимунни заболявания , а АВ – с рак на гърдата, на панкреаса и гинекологични тумори.

Освен при кръвопреливането групата е от значение за трансплантациите. Няма как те да са успешни, ако донорът и реципиентът не са с едно и също носителство. Групирането е важно и при бременност. Ако например плодът унаследи дадена кръвна група, както и тъканна (това е друго разделение, става дума за човешките левкоцитни антигени), но майката не ги „носи“, настъпва т.нар. имунологичен конфликт.

Най-често това се случва преди или по време на раждането, защото тогава се наблюдава кървене поради разкъсването на тъканите, докато плодът излиза на бял свят. Тогава антитела от майката преминават у бебето. Наблюдава се описаният конфликт и се „отключва“ жълтеница“. Подобен проблем може да възникне също когато жената е нулева група, а съпругът е А, В или АВ, както и в случаите, когато майката е с резус фактор отрицателен.

Такива пациентки и плодът се нуждаят от контрол и внимателно проследяване на бременността. Трябва да се наблюдават и антителата в кръвта на майката, а след раждането или аборта се прави профилактика в първите 72 часа. Прилага се имунизация с анти-Д-гама глобулин. Мярката е профилактична и по отношение на последващи инциденти. Нороводеното също изисква повишеното внимание на неонатолога.

У нас можеш да станеш кръводарител 4 пъти в годината, т.е. веднъж на 3 месеца. Донорите трябва да са между 18 и 65 г. Поставената граница до 65 г. е физиологична. Причината е, че активният костен мозък при възрастните се замества с мастна тъкан и доста често те страдат от анемия. Обяснението е, че анемията може да е причинена, от една страна, именно от недостатъчната продукция на червени кръвни клетки от костния мозък, а от друга – от евентуално недоимъчно хранене и повишените нужди на кислород от организма. Освен това имунната система на хората над 65 г. е потисната и не е желателно да даряват кръв.

проф. Фани Мартинова

 

Проф. Фани Мартинова е и.д. директор на Националния център по трансфузионна хематология, национален консултант по специалността и зам.-председател на Българската асоциация по алтернативи в трансфузиологията 

СНИМКА: АРХИВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -