четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКои са най-мръсните неща и места у дома

Кои са най-мръсните неща и места у дома

Обикновено мислим как да се предпазим от зарази само когато сме навън. Бактерии, вируси и гъбички обаче има предостатъчно и между собствените 4 стени. Не всички от тях са опасни, някои са част от флората по кожата ни. Някои обаче може да ни разболеят, ако не умеем да се предпазим.

Все пак защитата може да стане и с прости средства. Например редовното миене на ръцете пази от много зарази, казва д-р Волфганг Гертнер от Немския център по хигиена във Фрайбург. Правете го винаги когато се приберете вкъщи, след всяко ходене до тоалетната, преди приготвянето на храна или преди ядене. В тези случаи се миете поне една минута, като използвате достатъчно количество сапун. Все пак Гертнер успокоява, че имунната ни система може да се справи безпроблемно с повечето домашни микроби. По-голям риск крият тези, които си носим отвън – с обувките, чантите и връхните дрехи.

Кухненската гъба е най-мръсното нещо у дома

Причината е, че микробите обичат влажно и топло място. Затова гъбата и другите кухненски кърпи са идеална среда за развитието им. Можем да намалим риска, като след всяка употреба измиваме гъбата с гореща вода, изцеждаме я максимално и я оставяме да изсъхне. Кухненските кърпи трябва да се сменят не по-рядко от всеки три дни. Перете ги на 60 градуса в пералнята.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Чистене и пазаруване горят калории като фитнес
Домакинската работа повишава риска от инфаркт
Само 5% си мият ръцете след тоалетна правилно

Мивка и кухненски четки

Казусът е същият, като при гъбата. Четките може да се слагат в миялната на 60 градуса, а мивката се мие отвреме на време с препарат за съдове. Важното е да няма остатъци от храна. Според д-р Гертнер дезинфектантите нямат място в домакинството, те са уместни само в медицинската сфера. Достатъчни са обичайните препарати за домакинството и вода с оцет.

Дъски за рязане

Използваме ги често, а по тях се образуват драскотини и неравности. Точно там е любимото място за микробите. Пластмасовите дъски може да се слагат в миялната. Дървените се мият с гореща вода веднага след употреба. Използвайте още четка и веро, като четката по посока на влакната. Изсъхването и напукването се предотвратява, като мажете дъската с олио. Има и плоскости от камък, които служат за подложка при рязане. Те се чистят лесно, но пък затъпяват по-бързо ножовете.

Хладилник

Влагата и тъмнината в хладилника са перфектните условия за гъбички. Друг риск е когато съхраняваме сурови продукти без да са увити в нещо. Ако сок от сурово месо попадне върху пресни плодове и зеленчуци, които после консумираме без термична обработка, можем да прихванем салмонела. Такива микроби предизвикват диария. Затова е добре да опаковаме суровото месо, когато го слагаме в хладилника (например в найлонов плик) или пък да следим стриктно да не се получава замърсяване между различните продукти. Капки и пръски се почистват веднага. Минимум 4 пъти в годината хладилникът се чисти основно. Достатъчно е да го минем с оцетна вода, тя действа антибактериално.

Пералнята

Все едно какво внушават рекламите, истината е, че меките перилни препарати на ниски температури (под 60 градуса) не намаляват кой знае колко микробите в прането. Затова използвайте (при подходящите тъкани) и прахове с леко избелващо действие. Те убиват микробите дори при 30 градуса. Текстил, силно замърсен с микроорганизми като домакински кърпи и тези за ръце, се перат на 60 градуса с прах за бяло пране. По-високи градуси (изваряване) се използват, само ако в домакинството живее човек със заразна болест, например стомашно разстройство.

Кофи за смет

За кофата се сещаме едва когато се препълни иил пък в кухнята започне да мирише неприятно. Тогава вече е наистина крайно време да се изхвърли боклука и около кофата да се почисти с подподящ препарат и парцал. Домакинските отпадъци са предимно влажни, затова е добре да не ги хвърляме направо в кофата, а да използваме и торбичка за нея. През лятото е още по-важно да хвърляме отпадъците редовно. Особено остатъци от риба или месо е най-добре да хвърляме направо в контейнера навън, а не в кофата у дома, където ще престоят поне един ден.

Тоалетната е сравнително чисто място

Изненадващо се оказва, че тоалетните в съвременните домове са сравнително чисти откъм микроби. Обикновено се хвърлят доста усилия и препарати за поддържането на хигиената там. Затова и върху тоалетната дъска не се откриват много микроби. Проблемът е, че след това пипаме копчето за водата, капака на тоалетната и крана за водата, което са правили и всички преди нас. Ето защо е много важно да си измием грижливо ръцете. Ако не го направим продължаваме да разнасяме микробите върху дръжките на вратите. Ако сред тях има и такива, които предизвикват разстройство, нищо чудно да попаднат в устата на онези, които минават след нас.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -