четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГолеми количества антиоксиданти – рискови за някои бременни

Големи количества антиоксиданти – рискови за някои бременни

Консумацията на по-големи количества храни с антиоксиданти като зелени домати, черен шоколад, чай от лайка и други от бременни жени може да доведе до стеснение на артериалния канал. В резултат на това жените могат да получат сърцебиене, предупреди д-р Наталия Евтимова, специалист по детска кардиология и по фетална ехокардиография от София по време на шестата национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ, която се проведе в Пловдив.

Проблемът обаче бързо се решава, след като приемът на тези вещества се преустанови и не би могъл до доведе до прекъсване на бременността.

По-рискови за бременните жени са множеството повръщания, каза д-р Петър Петров, председател Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ . При 15-20 повръщания на ден се получава обезводняване на организма и загуба на минерални соли, което не позволява на плода да се развива нормално. Следи се за наличие на кетотела в урината, които показват дали организмът на жената усвоява правилно хранителните вещества, обясни гинекологът.

Според д-р Бюлент Текели, гинеколог в родилния дом на МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив, в първите седмици на бременността бъдещи майки най-често страдат от кръвоизливи. Причините за тях все още не са изяснени, но някои могат да доведат бременността до фатален изход, обясни медикът. През втората половина най-големият проблем за жените е високото кръвно налягане. Появата му е свързана с консумацията на по-голямо количество сол или с повишаване на кръвното налягане и преди бременността. Не е за пренебрегване и фамилната обремененост, наличието на бъбречни заболявания, а също и възрастта на пациентките, защото в последно време все повече жени забременяват след 30 г., посочи лекарят.

Рисковете от хипертонията са много големи, защото кръвното свива съдовете и намалява достъпа на хранителни вещества до плацентата и плода, което може да забави развитието му. Ако повишеното налягане не се овладее с медикаменти, жената може да получи гърчове и спазми, а в някои много редки случаи да изпадне и в кома.

От Националния съюз на гинеколозите смятат, че в доболничната помощ могат да се направят необходимите изследвания, които да открият опасните заболявания. Проблемът е с въведените от НЗОК лимити. Когато бременните са в болница, пробите са за сметка на лечебните заведения. Останалите се налага да си плащат сами, признаха доктори. Нито една бъдеща майка обаче не е отказала да се изследва, независимо от цената.

Свързани теми:

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -