четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВярата в съдбата и висши сили е... заради хормоните

Вярата в съдбата и висши сили е… заради хормоните

Учени обясниха на какво се дължи човешката склонност да приписват своите успехи и неуспехи на вътрешни или външни фактори. Това е свързано с т.нар. „локус на контрол“. Ако чувствате, че самите вие контролирате събитията в живота си, имате вътрешен локус на контрол.

Други пък са убедени, че животът им се контролира от външни сили – те имат външен локус на контрол, пише The Daily Mail. По принцип жените имат външен локус на контрол по-често от мъжете, те по-често вярват в ролята на съдбата. Сега обаче психолози от университета в Суонзи дават експертно мнение и обяснение, защо се случва това – истинската причина е в хормоните. По-точно казано е свързано с нивата на тестостерона, на който сме изложени в утробата. Хормоналния фон в пренаталния период си личи по съотношението между дължината на показалеца и безименния пръст на дясната ръка. Колкото по-близки са те като размер, толкова по-голямо е било влиянието на мъжките хормони върху плода. Това означава, че такъв човек по-малко ще вярва в съдбата и провидението съгласно новите проучвания на психолозите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
9 съвета как да постигнем щастие 
Девет мита за стреса 
Откриха връзка между тестостерона и шизофренията
Тестостеронът прави мъжете по-честни

Те измерили съотношението между показалеца и безименния пръст, а след това определили дали хората били с вътрешен или външен локус, т.е. дали вярват във вътрешния контрол върху живота си или в намесата на сили свише. Оказало се, че жени, чиито пръсти били по-сходни като височина, обикновено имат вътрешен локус на контрол. Тези, чиито пръсти имат по-голяма разлика във височината, по-често вярват, че някой отвън дърпа нишките в живота им.

Проучването е публикувано в специализираното списание Personality and Individual Differences. Локусът на контрол е свързан с различни видове поведение и реакции, с религиозни вярвания , с начина, по който реагираме при депресия и стрес, а също и удовлетворението от работата и представянето в службата. Колкото по-малко пренатален тестостерон е получила жената, толкова по-склонна ще е тя към депресии и стрес, казва проф. Фил Рийд, като не изключва значението и на други влияещи фактори върху поведението в живота.

 

Източник: DailyMail

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -