четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВзета назаем четка за грим прати жена в инвалидна количка

Взета назаем четка за грим прати жена в инвалидна количка

Четка за грим, взета назаем от приятелка, прати млада жена в инвалидна количка. Джо Гилкрист, млада майка на 2-годишно момче (на снимката), се оказа напълно парализирана от кръста надолу след стафилококова инфекция, която атакува гръбнака й.

Приятелката имала стафилококова инфекция

Жената е убедена, че инфекцията е пренесена от чуждата четка за грим, а опасните бактерии са проникнали до кръвта й през пъпка на лицето й. Около една трета от здравите хора са преносители на безвредни стафилококови бактерии, които живеят върху кожата . Много малка част от хората (около 2%) носят и такива бактерии, които са резистентни към антибиотици.

В случая това е напълно възможно, тъй като приятелката на Джо Гилкрист преди това имала стафилококова инфекция на лицето си. Пренесла се е върху четката за грим, а оттам и при другата жена, чиято имунна система не е била в състояние да се справи с нея. В болницата установили, че става дума за особено опасен щам – златист стафилокок, който много трудно се поддава на лечение с антибиотици.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

По ръцете ни има повече бактерии, отколкото на пейка в мола

Пробив: Учени откриха как да се справят със супербактериите

Оцетът се справя с бактерии, устойчиви на антибиотици 

„Единственото нещо, от което може да съм прихнанала инфекцията, е онази четка за грим, разказва Гилкрист пред Daily Mail. – Моята приятелка е имала стафилококова инфекция на лицето си, а аз използвах четката точно преди тя да разбере за проблема. Нямах представа, че нещо такова може да се случи, с приятелките ми често споделяме такива аксесоари.“

Болката тръгнала от гърба, но обхванала цялото тяло

Гилкрист първоначално усетила лека болка, който бързо обхванала гърба и цялото тяло. Усещането било по-тежко, отколкото при раждане. Буквално си мислех, че ще умра, казва Джо. Скоро усетила, че краката й стават безчувствени и осъзнала, че се случва нещо ужасно.

Вече в болницата лекарите започнали да се опитват да разберат каква е причината за изтръпването и парализата. Поставили я в лекарствена кома и започнали спешна операция. Стафилококовта инфекция обаче вече била засегнала сериозна гърба й. Жената не била в състояние нито да ходи, нико да управлява червата или функцията на пикочния си мехур.

Физиотерапия помага да се вдигне на крака

Въпреки сериозното изпитание Джо e запазила вярата си в живота и смята, че ако не губи кураж, ще ходи отново някой ден. Тя е минала през интензивно лечение и сега с помощта на физиотерапия може вече да движи бавно краката си и да стои права. Тя е качила свой видеоклип във фейсбук, където показва борбата си с парализата.

„Боря се с това всичко, което ме сполетя. Започвам да се уча да ходя отново,“ казваа тя. Докторите й казали, че вероятно скоро ще бъде в състояние да ходи в продължение на час-два часа на ден. Така поне ще може да върши неща като пазаруване, миене и простиране.

Източник: DailyMail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -