петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБиберонът може да спаси живота на бебето

Биберонът може да спаси живота на бебето

Обикновеният биберон може да предпази бебето от внезапна смърт, убедени са австралийски специалисти, цитирани от в. „Дейли мейл“. Залъгалката помагала да се контролира по-добре сърдечният ритъм. Положителният ефект се запазвал дори тогава, когато биберонът изпадне от устата на кърмачето.

Синдромът на внезапната детска смърт се свързва най-вече с това, че при внезапно спиране на дишането малкото не може да се събуди или пък кръвното му налягане рязко пада. С биберона е по-лесно то да се събуди, а и той поддържа нормалния ритъм на сърцето и работата на сърдечносъдовата система. Учените направили изводите си, след като наблюдавали с апаратура съня на 37 здрави бебета. Новородените, които смучели биберон, показали повече вариации на сърдечния ритъм. Това означава, че организмът им е способен да реагира на промените в кръвното налягане.

Наистина, за биберона важат правилата, известни отпреди: залъгалката се дава едва след спиране на кърменето. Необходимо е да мине поне един месец след раждането. Родителите трябва да се стремят да откажат бебето от биберона на възраст 6-12 месеца. Оптималната поза за сън при кърмачетата е по гръб, а главата не бива да е завита, продължават със съветите си експертите. Температурата в стаята не бива да е над 20 градуса. Възрастните не бива да спят с бебето в скута им или пък притиснати до него, особено на дивана или в креслото, тъй като има опасност да го задушат с теглото си.

Свързани теми: Биберонът пречи за развитието на момчетата

Бебето учи езика на майка си още в утробата

Бебета, кърмени „при поискване“, са по-интелигентни

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -