четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБананите могат да ни пазят от рак

Бананите могат да ни пазят от рак

Изненадваща и много вкусна подкрепа за профилактиката на рака. Според японски експерти бананите могат да бъдат добра защита срещу рак. Този ефект дават плодовете, които са напълно узрели.

Проучване показало, че бананът активира защитните клетки на имунната система, което значително намалява податливостта към възпалителни процеси, които играят роля във възникването на рака.

 

Според учени от университета в Токио напълно узрелият банан – т.е. чиято обвивка е тъмно жълта и с черни точици – значително подобрява способността на имунната система да неутрализира действието на патогените. В научни изследвания било установено, че веществата в такива банани насърчават активирането на неутрофили и макрофаги. Това са клетки, отговорни за произвеждането на противовъзпалителен протеин, който има способността да потиска някои процеси, водещи до появата на туморни клетки.
Любопитното е, че именно най-невзрачните на пръв поглед плодове са се оказали най-ефективни в защитата на организма срещу рака.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Бананите пазят от инсулт при менопауза
Неузрелите банани помагат да отслабнем 
Диета с банани и риба помага при болест на белия дроб

Коментирайки откритието си, учените поясняват, че те увеличават производството на клетки с високо съдържание на протеина TNF-алфа, които са мощни неутрализатори на раковите клетки. Колкото по-тъмен е бананът, толкова в него има повече алкални съединения. Това са естествени вещества, които активират действието на белите кръвни телца – левкоцити. Нещо, което не може да се постигне със зелени и неузрели плодове.

Белите кръвни телца (левкоцити) играят важна роля в поддържането на здравето и защитата от болести. Все пак експертите подчертаха, че откритието им трябва да бъде допълнително проучено и анализирано. Бананите са много полезни за здравето и почти не съдържат мазнини, но все пак трябва да се консумират с ограничения. Особено внимателно трябва да са с бъбречни проблеми или диабет.

Източник: Medikforum

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -