четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАкция с безплатно мерене на дишането за Деня без тютюнев дим

Акция с безплатно мерене на дишането за Деня без тютюнев дим

Безплатно измерване на дишането в София, а и в някои големи градове, ще се състои утре, 31 май, когато отбелязваме  Световния ден без тютюнев дим. Акцията, организирана от Министерството на здравеопазването, ще се проведе в петък от 14 ч. до 17 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“. На желаещите ще се извършва измерване на различни показатели за състоянието на белия дроб като витален капацитет, еластичност, количество въглероден оксид в издишан въздух и наличие на карбоксихемоглобин в кръвта.

Гражданите ще могат да намерят информация и да получат практически съвети за програми и начини за отказ от тютюнопушене, които се практикуват от специалисти у нас, съобщават от МЗ. Освен това ведомството организира кръгла маса от 10  ч. в Столичната библиотека на пл. „Славейков“. Там  ще се чуят мненията на различни ведомства, фирми неправителствени организации, които имат отношение към рекламирането, промоцията и спонсорството на тютюневите изделия.

По повод 31 май – Световен ден без тютюн е организиран също и концерт „Експлозия за десет ръце и четири пиана“. Той ще се състои от 19 ч. в зала „България“. Входът е свободен.

Национална пациентска организация, в сътрудничество с I Quit Smoking България също организира безплатно мерене на дишането на 31 май 2013 г.  Нейната акция е на езерото „Ариана“ в парк Борисова градина в София от 11 до 15 часа. По време на скрининга всички пушачи, които имат желание да се включат в акцията, ще бъдат приканвани да надуят балон за 10 секунди. Всеки, който се затрудни с това изпитание, ще може да си направи безплатно измерване на дишането. Измерването ще се извършва от медицински специалист, който с помощта на специален апарат ще измерва степента на въглероден оксид (CO) в организма на пушачите.

На хората, при които апаратът показва наличие на високо съдържание на CО2 в организма, ще бъде предложена безплатна консултация на място и ще им бъде представена иновативната методика за отказване от тютюнопушенето I Quit Smoking. На 9 май 2013 г. Национална пациентска организация, съвместно с I Quit Smoking България, стартира едномесечна кампания за борба с тютюнопушенето, кулминацията на която е отбелязването на Световния ден без цигарен дим. Целта на кампанията е да се информират активните пушачи за рисковете, свързани с тютюнопушенето и да се осигурят възможности за консултации и предоставяне на актуална информация за вредата и начините за преодоляване на тютюневата зависимост.

Проучвания на Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве показват висока честота на разпространение на тютюнопушенето в България – 42,9% от населението са пушачи, като процентното разпределение е 56,5% за мъжете и 31,2% за жените. Тютюнопушенето се определя като един от основните рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания. Счита се, че 30% от инфарктите се дължат косвено на употребата на цигари. Статистиката показва, че пушачите развиват коронарна тромбоза средно 10 години по-рано от непушачите, както и че всеки девети пациент със сърдечен байпас е пушач.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -