петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСтаростта настъпвала на 74 г.

Старостта настъпвала на 74 г.

Старостта днес настъпва по-късно, отколкото преди години. Според учените от Международния институт за приложни системи за анализ тя трябва да се определя въз основа на това, колко години остава на повечето хора да живеят. Публикацията им е в престижното списание PLoS One.

Според учените за настъпване на старостта може да се говори, когато средно на човек му остават да живее 15 години или по-малко. Така за американците и европейците, родени от средата на 40-те и 60-те години на миналия век, учените определили, че този период започва на 74 години. За хората, които са по-млади, трябва да се казва, че са на средна възраст.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
11 основни правила за дълголетие 
Учени: живеем по-дълго, но боледуваме повече
Сивите коси били залог за здраве 

Учените отбелязват, че предложеният вариант за отброяване началото на старостта, ще спомогне да се забави темпът на нарастване на броя на възрастните хора в европейските страни. Те обясниха, че ако преди два века на 60-годишните мъже са гледали като истински старци, то в наши дни те са способни още да работят и да се грижат за себе си, без да зависят от по-млади роднини. Според учените правителствата трябва да отчитат този факт при определяне на възрастта за пенсиониране.

Британските геронтолози са съгласни, че с времето представата за старостта се променя. Въпреки това те са против определянето на конкретна възраст, когато тя започва, тъй като дори и в една страна има съществени разлики в продължителността на живота между богати и бедни. Във Великобритания например тази разлика е 9 години.

Според Националния статистически институт средната продължителност на живота в България е 74,5 г. В този смисъл, ако у нас се приложи новото правило на учените, ще се окаже, че старостта започва на около 60 г.

Източник: www.km.ru

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -