четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИма лекарства срещу наследствени форми на рак

Има лекарства срещу наследствени форми на рак

Вече съществуващи лекарства биха могли да се използват за ефективно лечение и дори профилактика при наследствените форми на рак на стомаха и гърдата. Това твърдят учени от университета в Отаго. В момента единственият възможен начин за лечение на този вид тумори е хирургично отстраняване на органите с рисковия ген.

Лобуларният рак на гърдата е труден за откриване по време на мамография. Затова някои пациенти, носители на рисковите гени, решават да се подложат на мастектомия (операция за отстраняване на гърдата). Един от най-нашумелите и обсъждани в медиите примери е с актрисата Анджелина Джоли. Новото проучване сега показва, че има начини и за медикаментозно повлияване на състоянието. Според учените генетичните мутации, свързани с тези видове рак, могат да бъдат успешно повлияни от лекарствени продукти, разработени по принцип да въздействат върху други клетъчни механизми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Подозират солта, че улеснява рака на стомаха 
Хапче за левкемия спира и други видове рак 
Млякото може да стане суперхрана, доставя дори лекарства 

Изследователите търсяли къде е уязвимото място в раковите клетки с липсващия E-кадхеринов протеин, който потиска растежа на туморите. Мутацията заради липсата на този протеин увеличава риска от дифузен рак на стомаха и лобуларен карцином на гърдата. Обикновено Е-кадхеринът присъства в здравите и отсъства в раковите клетки.

Учените предположили, че мутацията може да създава други слаби места в раковите клетки и се оказали прави. След това изследователите разгледали съществуващите лекарства, които могат да повлияят на тези протеини. Така открили, че химиопрофилактиката може да се справи с наследствените форми на рак на стомаха и рак на гърдата.

Източник: Университет Отаго

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -