петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСамо една нежелана реакция от 30 000 дози на HPV ваксината

Само една нежелана реакция от 30 000 дози на HPV ваксината

29 427 дози на ваксината срещу папилома вируси, които причиняват рака на маточната шийка, са направени до момента в България. Личните лекари, които я поставят, са докладвали само за една нежелана реакция – зачервяване и оток на мястото, съобщи д-р Теодора Тодорова, член на координационния съвет към Националната програма за превенция на онкологичното заболяване.

България е една от страните с най-голямо разпространение, всеки ден една жена у нас умира с тази диагноза.

Срещу най-агресивните щамове на папилома вирусите има ваксини. Те са две и от една година са безплатни за 12-годишните момичета. Имунизацията е препоръчителна, прави се по желание на родителите. Първа доза са получили близо 12 000 момичета, а всичките три – 7163. Със завършена имунизационна схема са средно 24% от девойките в тази възрастова група. Най-високо е покритието в областите Ямбол, Силистра, Добрич и Разград – на места достигат 46-47%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ракът на маточната шийка покосява и млади жени на 23 г.
Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка
Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

Експертите, които работят по програмата, активно се срещат с родители, за да отговорят на всички въпроси, които ги вълнуват. Това е необходимо заради антиваксиналните движения, които разпространявали невярна, но всяваща страх информация по радиото и с листовки, подчерта д-р Тодорова. Програмата има гореща линия 0800 13453 и сайт hpv-vaccine.bg.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -