петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаРазрешиха замесител на изтеглено от пазара лекарство за епилепсия

Разрешиха замесител на изтеглено от пазара лекарство за епилепсия

Изпълнителната агенция по лекарствата разреши преди дни употребата на лекарства, които са идентичен заместител на изтегленото от България хапче за епилепсия ривотрил. Липсата му предизвика сериозен обществен интерес. От 17 февруари у нас вече са налични лекарствените продукти Clonarex 0.5 mg tabl. и Clonarex 2 mg, tabl., с активно вещество клоназепам (clonazepam). Притежател на разрешението за употреба е Рекс Фармасютикълс ЕООД. Clonarex e генеричен лекарствен продукт, референтен на Rivotril tablet 0,5 mg x 50 и Rivotril tablet 2mg x 50, съобщават от Агенцията по лекарствата.

Съгласно действащото законодателство, за да бъдат достъпни Clonarex 0.5 mg tabl. и Clonarex 2 mg, tabl за българските пациенти е необходимо притежателят на разрешението за употреба да подаде необходимите документи в Националния съвет по цени и реимбурсиране, който е компетентния орган за включването му в Позитивния лекарствен списък. Clonarex има същите показания като оригиналния лекарствен продукт, съгласно одобрената от ИАЛ Кратка характеристика на продукта.

Ривотрил е едно от многото лекарства, изтеглени от пазара у нас заради прекален натиск за сваляне на цените. Дистрибуцията му става икономичски неизгодна.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -