четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПункцията при синузит може да се избегне

Пункцията при синузит може да се избегне

Синузитът е възпалително заболяване на околоносните кухини, при което синусът се напълва с гной. Гнойният ексудат не може да се дренира в носа, разпъва стените на синуса и болките са силни. Най-често боледува максиларният синус, който е кухина между зъбите на горната челюст, орбитата и носната стена. Отворът на максиларния синус е в стената на носа в най-горната част на синуса. Когато сме били първобитни хора с полунаведена стойка, отворът е бил добър за дренаж на синуса под силата на гравитацията, тъй като при наведена глава е в най-ниската част и гнойта се излива в носа. При изправения стоеж на съвременния човек отворът е почти до тавана на синуса и дренаж може да става само в легнало положение на съответната страна.

Именно при напълване на максиларния синус с гной изтласкването й става чрез пункция, като с дебела игла се влиза в долната част на синуса (над горните зъби), вкарва се стерилен физиологичен серум, който изтласква гнойния ексудат в носа през нормалния отвор на синуса, който е в най-високата му част, и гнойта изтича в медицинското легенче. След това с въздух се изтласква серумът и може в синусната кухина да се постави лекарство, най-често локален антибиотик.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Помага ли смъркане на морска вода при синузит? 
Кога хроничният ринит става на синузит?
От какво може да е болка в областта под очите? 

В началото на медицинската ми практика преди 40 години имаше много гнойни синузити и почти всяка седмица правехме пункции. Още веднъж подчертавам, че пункцията е средство за лечение само за синузит в максиларния синус. В наши дни пункции при синузит рядко се правят. Затова има няколко причини. Първо, съвременните антибиотици промениха развитието на гнойните процеси в синусите.

Второ, съвременните капки за нос и спрейове не позволяват трайно затваряне на отворите на синусите при възпаление. Трето, създадоха се специални оптики за ендоскопично оглеждане на отворите на синуса през носа и инструменти за разширяване на синусните отвори под ендоскопичен контрол. По този начин пункциите все по-рядко се използват.

Когато при мен се яви пациент с остър гноен максиларен синузит, спазвам няколко правила. Първо, подбирам подходящ антибиотик. Второ, препоръчвам съдосвиващи капки за нос или спрейове за първите 2 дни във високи дози. Трето, поставям в носа в областта на отвора на синуса разреден адреналин за около 30 минути на памук или марля. Ако не се получи дренаж на синуса, след няколко часа отново поставям разреден адреналин. По този начин почти винаги се избягва пункцията.

Използването на топлина или нагревки в областта на синусите е полезно само при осигурен дренаж. В противен случай топлината раздува гнойния ексудат в синуса, той не може да изтече към носа и болките са много силни.

Проф. Георги Едрев, УНГ специалист

Свързани публикации

1 коментар

  1. След като лекарят извърши риноскопията и се ориентира, че се касае за симптоми на остър синузит, за да го докаже ще ви назначи

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -