четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВъзпалението на роговицата се причинява от бактерии и вируси

Възпалението на роговицата се причинява от бактерии и вируси

Възпалението на роговицата (кератит) възниква поради инфекция от вируси или бактерии. По-застрашени са хората, които носят лещи или са с отслабена имунна система. Риск има и при диабетиците. При кератита се възпаляват един или повече слоеве на роговицата (Kornea).

В повечето случаи причината са бактерии. Понякога обаче в основата му са вируси, например тези на херпес симплекс, в по-редки случаи гъбички. Възпалението може да е провокирано още от сухо око, повърхностно нараняване на окото от ултравиолетови лъчи, увреждане от киселина или друг агресивен препарат, увреждане на нерв (Nervus trigeminus).

Ако възпалението се ограничи само до повърхността на роговицата, оплакванията са за леко замъгляване на зрението. Засегнат ли се по-дълбоки слоеве, замъгляването е по-осезаемо, може да се усеща като бяло петно в зрителното поле. Възможно е да има и болка. Очите са зачервени, сълзят и отделят секрет. Състоянието може да възникне, ако се носят прекалено дълго едни и същи контактни лещи, чрез които микробите попадат в окото. При по-възрастните хора причина може да стане по-слабата имунна система.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Стрес, преумора, глад или претопляне активират вируса на херпеса 
Вредно ли е носенето на лещи в продължение на години?
Анализ на ретината издава диабетната невропатия

Терапията е според причината за възпалението. Ако кератитът е провокиран от бактерии, очният лекар ще назначи капки с антибиотик. Лечението не бива да се отлага, иначе се стига до белези по роговицата. В най-тежките случаи се образува язвичка на мястото (Ulcus). Ако бъде засегнато цялото око, може да се стигне и до лезии на ириса.

Типични причинители на бактериалния кератит са стафилкоки, стрептококи и пневмококи. Ако роговицата е по принцип здрава, обикновено инфекцията се ограничава до повърхността. Има ли обаче някакви, дори повърхностни наранявания – например чрез одраскване с клонче или остър предмет, микробите може да стигнат до по-дълбоки слоеве на роговицата.

Херпес, варицела и аденовируси атакуват окото

Вирусите, които обикновено я засягат, са херпес симплекс, варицела зостер или аденовируси. Херпес симплекс е широко разпространен, около 90% от населението го носи, дори без да съзнава това. Обикновено вирусът не създава проблеми, защото „дреме“ спокойно в тялото. При някои хора предизвиква неприятни симптоми като леки обриви по устните. В зависимост от това, в кои точно нервни пътища се е настанил вирусът, се стига до активирането му със съответните оплаквания. Това се случва в моменти, когато имунната системма е временно отслабена или пациентът използва по-дълго време кортизонови капки.

Друга възможна причина е липсата на достатъчно слъзен филм върху окото, например ако слъзните жлези не отделят достатъчно течност. Тогава се получава повърхностен кератит (Keratitis superficialis punctata).
Всеки слой от роговицата може да се възпали – тоест епител, строма или ендотел. При възпален епит по повърхността на окото се наблюдава сиво-бяло замъгляване. Засегнат ли е долният най-дебел слой (строма), се получава инфилтрат, който се вижда като бяло петно. При засегнат най-долен слой – ендотелът, роговицата може да набъбне. Във всеки един случай зрението е накърнено.

При бактериално възпаление пациентите се оплакват от болка в окото и светобоязън. Може да има и схващане на клепача – блефароспазъм. Наблюдава се и конюнктивит, който се изразява в зачервено и сълзящо око. От него изтича воднист или слузест секрет. Ако виновни са херпесните вируси, усещането е за чуждо тяло в окото. Отново има болка и зачервяване. Лечението обикновено е с препарата ацикловир (Aciclovir). При сухо око пациентите споделят, че сякаш имат песъчинки, които се трият в клепача.

Източник: Apotheken Umschau

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -