вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюТерапия с минерали помага на децата при изгаряне и настинка

Терапия с минерали помага на децата при изгаряне и настинка

– Д-р Маринова, сега по плажовете виждаме съвсем малки деца под палещото слънце. Как да реагират родителите в случай на топлинен удар или слънчево изгаряне?

– Повечето деца обичат морето, заиграват се на брега и неусетно кожата им изгаря. Те са здрави, но са получили слънчево изгаряне. Оплакват се от главоболие, общо прегряване на организма и дехидратация. Може да вдигнат температура. В такъв случай малкото трябва да се сложи на сянка, да му се направи студен компрес. Дайте му да пие достатъчно течности – подсолен айрян, минерална вода или разреден плодов сок.

Може да се включат и шуслерови соли, които балансират запасите от минерали в организма. При топлинен удар се прилага комбинация по две таблетки от калциев флуорид (сол №1) сутрин, натриев хлорид (сол №8) на обед, а вечер силицея (сол №11). Те може да се дават и профилактично – за да не се стигне до слънчево изгаряне. Разбира се, предпазните мерки не се отменят – ходи се с шапки и с подходящ слънцезащитен крем.

Ако въпреки това кожата се зачерви, се дава сол железен фосфат (ферум фосфорикум, сол №3). Тя е подходяща и при температура, но ако тя е не повече от 38 градуса. Това е първа степен на изгаряне – кожата е болезнена, но няма мехури. Сол №3 се дава два-три пъти дневно по 3 таблетки, разтворени в малко вода.

– А ако има и обезводняване?

– Може да се комбинира със сол номер 8, която връща баланса на натриевия хлорид в организма, помага да се преодолее състоянието. Калиев фосфат (сол №5) се дава, когато детето е превъзбудено вследствие на въздействието на слънчевите лъчи. Може да се дадат поотделно в две чаши вода – в едната до 10 таблетки от сол №8, а в другата – 5 таблетки от сол №5. Пият се по една-две глътки през половин час. Когато температурата спадне детето се ободрява.

– Какво ще препоръчате срещу зачервяването на чувствителната детска кожа?

– Червенината на кожата се третира с ферум фосфорикум – по 2 таблетки във вода или за смучене, общо 10 за деня при деца до 7-8 г. Ако кожата е много болезнена и има мехури, пълни с течност, те може да се пукнат, но само в хирургичен кабинет. Там ще изтеглят течността със спринцовка и ще се направи подходяща превръзка или компрес. Изгореното място в никакъв случай не бива да се излага повече на слънце, защото кожата има памет и когато детето порасне, рискът злокачествени кожни образувания се увеличава.

При температура се дава и магнезиев фосфат (сол №7), комбиниран с натриум хлоратум (сол №8). Разтварят се в топла вода и се пие на глътки. Намаляват главоболието, което се получава при продължително излагане на слънце. То е пулсиращо, а детето се оплаква ту от болка в челото, ту в тила. Двете соли са ободряващ коктейл – намаляват както болката, така и червенината.

– Промяната в обстановката е стрес за най-малките. Какво да правим, ако те получат нередовен стомах?

– Често когато малките си сменят жилището, получават затруднения с редовното изхождане. Ако са били с памперс и отидат на море, родителите решават, че това е моментът да махнат пелената. На плажа малките нямат проблеми, но когато се върнат в непознатата стая, попадат в обстановка, която ги затормозява, и тогава се стига до ден-два или три без ходене по голяма нужда. Нарушава се перисталтиката. Отново можем да помогнем с шуслеровите оли. Сол №3 регулира перисталтиката, а сол №8 – всмукването на соли и течности от организма. Така организмът не се нуждае да извлича допълнително вода от чревния тракт, за да се балансират солите. Натриум сулфурикум (сол №10) ускорява екскрецията – отделянето на веществата. Ако детето и вкъщи е било склонно към запек, е добре в продължение на 2-3 месеца по няколко пъти в годината да взема солта силицея по две таблетки всяка вечер преди лягане. Тя помага за нормалната перисталтика, иначе изпражнението стига до ануса, а детето волево го стиска. Задържи ли се то ден-два в дебелото черво, става плътно и болезнено, а малките страдат.

– Има ли лек срещу гаденето при пътуване?

– По време на почивката децата пътуват с кола, автобус или дори самолет. Тогава те може да получат гадене. Срещу него помагат няколко таблетки натриев фосфат (сол №9). Може първата да се приеме преди самото пътуване, а – останалите в превозното средство. Няма определена доза, но не бива да се надвишават 10 таблетки за денонощието от всеки продукт поотделно.

– Друг сериозен проблем, с който родителите често се сблъскват по време на почивката, са различни настинки и остри вирусни инфекции. Какво да правят тогава?

– Децата са чувствителни. Тичат от брега в морето и обратно, косата и банските са мокри, вятърът духа. Това е достатъчно, за да пипнат някой вирус. Още повече, че на плажа обикновено са струпани доста хора. Малкото получава остър ринит, болки в гърлото, кихане, кашлица. При първите симптоми на настинка помага сол номер 3, ако температурата е под 38 градуса. Отново комбинацията е с номер 5, калиев фосфат. Правят се разтвори в две чаши от по две соли (№5 и №3), а в другата – №7 и №8, и се пият на глътки. В началната степен на възпалението те ободряват, облекчават отока на лигавицата, червенината по кожата и гърлото, температурата пада.

Ако са минали 3-4 дни от първите симптоми, температурата спада, но от носа започват да се отделят бели секрети като белтък от яйце с мляко. Тогава се дава шуслерова сол №4 калиев хлорид. При тази втора степен на възпалението тя се дава три пъти дневно по 2 таблетки за 3 дни. След това се оставя поддържаща доза по 2 таблетки дневно поне 10 дни, докато детето е на морето. Промени ли се хремата от млечнобяла в жълтозелена, подобна на гной, тогава се спира сол №4 и се започва с №6. Тя отговаря за трета степен на инфекцията, помага по-лесно да се издухва секрета от носа. Може да се комбинира с разтвори за впръскване в носа, които съдържат морска вода. Ако детето понася, може да смръква направо от шепата вода от морето, но това биха успели само по-големите. Може и сами да си направите капки за нос – в 10% разтвор с натриев хлорид се пускат 2 таблетки сол №8. Много добре се дренира секрецията от носа.

Ако детето получи разстройство пак може да се приложи тази комбинация – №3, №8 против обезводняване, №9 против повръщане. Солите с номера 3,4 и 8 се дават при диария, и №9 при по-силно гадене.

– А ако лекар е назначил други лекарства?

– Терапията с минерални соли е съвместима с всички други лекарства – за температура, антибиотици. Тя регулира баланса им в организма на биохимично ниво в клетката, подпомага усвояването на витамините от храната. Ако е назначен антибиотик, той допълнително усложнява състоянието на червата, които вече са претоварени от инфекцията и жегата. Затова е уместно да се включи натриум хлоратум за баланса на течности. Ако детето има спазматични крампи в стомаха се дава магнезиум фосфорикум. Така като помощни вещества шуслеровите соли ще ускорят оздравяването.

Приемането им не отменя другите медикаменти, назначени от лекар. Даването на солите преди малкото да се разболее сериозно много често води до неговото пълно оздравяване. Помага да не се стига до момента, когато антибиотиците са неизбежни. Опитът показва, че даването на антибиотик още в първата фаза на възпалението – зачервена лигавица, дори да е засегнато гърлото и да има хрема. До третия ден обикновено са само вируси. До 72 часа от началото на което и да е заболяване, причинено от вируси, не би трябвало детето да получава антибиотик, дори да има налепи по сливиците.

С помощта на минералните соли майката може сама да се справи с неразположението през първите два дни. След третия ден, ако детето не се подобрява, е наложително да се потърси педиатрична помощ. Успоредно с антибактериалния препарат е добре да се вземе и някакъв пробиотик. Минералната терапия може да продължи до пълното оздравяване на малкото.

– Може ли предварително да подготвим детето за море?

– Шуслеровата терапия препоръчва като подготовка за излагане на слънце калциевият флуорид (сол №1) в комбинация със силицея. Те отговарят за съединителната тъкан, косата, кожата, ноктите, подкожната съединителна тъкан. Тази комбинация действа добре и на имунитета, затова може да се дава две седмици преди ходенето на море. Същата комбинация за майките има още един чудесен страничен ефект – изглажда бръчките.

– Ухапванията от насекоми могат да създадат сериозен проблем. Какво да правим?

– Комарите, пчелите и другите насекоми водят до различни проблеми. Комарът може да причини сърбеж, подуване, но няма да застраши живота на детето. Пчелната отрова обаче е в състояние да предизвика алергичен шок, който е опасен. Случи ли се, на мястото първо се поставя лед или студен компрес, за да се спре разпространението на отровата. Дори носна кърпа, натопена в морската вода, помага. Ако се знае, че детето има повишена чувствителност, трябва да се даде антихистаминов препарат. Има ли бурна реакция на детето – с обръщане на очите, удебеляване на езика, затруднен говор, замътнено съзнание и силен оток на мястото, се търси лекарска помощ по спешност. Тогава може да се наложи дори прилагането на кортизонови препарати.

Ухапване от пчела, оса, стършел или конска муха могат да бъдат с лоши последици, затова винаги е добре да се произнесе лекар. Много неприятни са полазванията от гъсеници, защото се образуват мехури по кожата. На мястото може да се направи компрес от воден разтвор на солите железен фосфат ( №3) и натриев хлорид (№8), а още да се даде и антихистаминов препарат.

Помага и противовъзпалителен гел. След като спадне отокът, се слага крем с цинк, който успокоява кожата. Солите железен фосфат (№3) и натриев хлорид (№8) подобряват общата оточност и реакцията на организма при ухапване от насекомо. Намаляват воднистия секрет в мехурчето, а по този начин и сърбежа.

– Какво бихте препоръчали при по-леки травми?

– Травмите от падане се случват често в отпуската. Ако децата много тичат и скачат, може да се даде комбинация от калциев флуорид (№1), железен фосфат (№3) и магнезиев фосфат (№7). Тези соли помагат при активно физическо натоварване – например тичане, скачане на батут.

Д-р Румяна Маринова е педиатър в болница „Доверие“. Има и сертификат за шуслеров терапевт.

Свързани теми: Без костилкови плодове при хиперактивни деца

Терапия с минерали – Шуслерови соли според типа характер (3)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -