четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКрушите - понижават кръвната захар, борят алергии

Крушите – понижават кръвната захар, борят алергии

Крушите са плод с многостранен талант. Оказва се, че са подходящи не само за хората, които спазват диета. Те са с ниско съдържание на мазнини и калории, затова пък пълни с важни витамини, минерали и антиоксиданти, както и е с високо съдържание на фибри. Ароматният плод обаче има много повече качества! Понижават кръвната захар, пазят от алергии. Ето най-важните.

Спасяват от махмурлука

Ако ви чака тежка вечер, където ще се пие алкохол, изпийте предварително чаша сок от круши или изяжте две! Досега тези плодове бяха хвалени заради диетичните си качества.
По отношение на махмурлука стана ясно, че хората, които пият сок от круши, имат по-малка загуба на паметта и са по-малко чувствителни към светлина и звук на следващата сутрин. Учените открили също и намаляване нивата на алкохол в кръвта. Всъщност крушовият сок отдавна се използва като народна рецепта срещу последиците от препиване в Корея. Има данни, че ензими в крушите изглежда инхибира разграждането на алкохол.

Понижават кръвната захар

Д-р Сам Кристи, диетолог, допълва, че полифенолите (вид антиоксиданти) в крушите пък предпазват от диабет тип 2. Полифенолите понижават нивата на кръвната захар, пояснява д-р Кристи. Ако ядете круши поне пет пъти седмично, ще подобрите инсулиновата чувствителност на организма. Те пазят от дегенеративни страничните ефекти на диабет тип 2 – проблеми с кръвообращението, очни, кожни и бъбречни увреждания. Много полифеноли има още в ябълките, черното грозде, боровинките, касиса и някои зеленчуци.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Крушата – богата на антиоксиданти и фибри 
Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта 
Храненето на бременните – особености и препоръки 

Облекчават работата на белия дроб

Крушите се използват в китайската медицина за белодробни заболявания. Експертите твърдят, че в горещите летни месеци в белите дробове може да се натрупа слуз, което води до недостиг на въздух. Сокът от круши смазва гърлото и помага за намаляване на храчките. Това е така, защото круши съдържат и антиоксиданта глутатион. „Глутатионът повишава имунитета на белите дробове и помага за предотвратяване на бактериални или вирусни инфекции чрез регулиране на натрупването на слуз,“ казва Джон Цагарис, който практикува китайска медицина.

Бременните да ядат круши по-често

Крушите са много полезни и за бременните, защото имат и фолиева киселина. Всяка голяма круша осигурява около 14 микрограма. Фолиевата киселина е много важна за предотвратяване на вродени дефекти. Не са много храните, които съдържат фолиева киселина, а тя е особено важна в първия триместър на бременността.

Полезни са срещу алергиите

Достойнствата на обикновената круша не свършват дотук. Първият плод, който се дава на бебето, често е круша. Това е не само, защото е вкусна, но тъй като е малко вероятно да причини алергична реакция. Крушите съдържат естествения антихистамин кверцетин. Страдащите от сенна хрема и алергия често взимат добавки с кверцетин за предотвратяване на симптоми.

Пазят костите здрави

Крушите съдържат високи нива на минерала бор, който помага на тялото да запази калция. Той също така поддържа производството на хормони, включително естроген, и по този начин помага за предотвратяване на загубата на костна маса. Една круша съдържа около 1/10 от ежедневните нужди. Крушите доставят и витамин К, който също е от жизненоважно значение за здравето на костите. Ето идеалната закуска за костите: Сьомга със салата от спанак и круши.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -