сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБум на лаймска болест заради кърлежите

Бум на лаймска болест заради кърлежите

Лекарите инфекционисти регистрират бум на ухапвания от кърлежи, които често водят до лаймска болест (борелиоза), съобщава в. „Монитор“. Броят на заразените нараства с дни. Кърлежите тази година са повече от обикновеното заради дъждовете, крият се в буйната растителност.

Четири случая от нея са регистрирани само за пет дни в София, показва епидемичната справка на Столичната районна здравна инспекция. Трима със същата диагноза са установени за твърде кратко време и в Пловдив. Подобно е положението и в почти всички останали региони в страната. Епидемиолозите не могат да дадат конкретна цифра, тъй като случаите на инфектирани от кърлежите се увеличава непрекъснато.

Кърлежите и комарите донасят малария у нас, вече са регистрирани и първите случаи заради затоплянето на времето, съобщиха още епидемиолозите. За ограничаване на тропическите зарази, които вече обхващат все повече страни в северното полукълбо заради глобалното затопляне, държавата предприе изпълнение на Национална програма за контрол и профилактика на векторно предавани трансмисивни инфекции. Заради топлата зима, подранилата пролет и твърде дъждовното лято промяната в климата у нас идват все повече екзотични болести, пренасяни от кърлежи, комари, папатаци и гризачи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Българските кърлежи двойно по-заразни от европейските 
Не мажете с олио кърлежа, той повръща на кожата
Антибиотик лекува напълно инфекции, пренасяни от кърлежи

380 българи са се разболели от лаймска болест само през миналата година, 400 са били тези с марсилската треска, която идва от комарите, 8 човека са били с опасната кримска хеморагична треска. При нея смъртността е 50 процента, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и уточни, че тя се прихваща от ухапване от кърлеж. По-рядко срещаната ку-треска е заразила 22-ма души, тя се пренася от козите. Хеморагична треска с бъбречен синдром са прихванали 15 българи, сочи статистиката на по-редките заболявания. Според епидемиолозите към края на сезона броят на заразените с тези тропически инфекции ще бъде още по-голям.

Най-важното при ухапване от кърлеж е, преди да отидат на лекар, хората да не се опитват да го вадят сами. Колкото по-рано той бъде отстранен, толкова по-нищожен е шансът за зараза. Затова д-р Кунчев препоръчва това да става не по-късно от 10-12-ия час. Различните зарази имат и своите географски особености у нас – от хеморагична треска с бъбречен синдром боледуват предимно жителите на Врачанско и Пазарджишко.
Марсилската треска, пренасяна от кърлежи, се вихри най-вече в Горнотракийската низина. Засичат я често в Хасковско, Старозагорско и Бургаско. Лаймската болест тръшка във Варненско, Шуменско и като цяло в Централна и Северна България. Плъховете и мишките в Трънско разнасят най-вече хеморагична треска и туларемия.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Бум на заразени от лаймска бурелиоза, популярна повече като лаймска болест, има към момента в страната. Инфекцията е в резултат от ухапвания от кърлежи, показва епидемиологичният доклад на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирана от Монитор.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -