петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни изследвания за хепатит във Варна, Кърджали и Хасково

Безплатни изследвания за хепатит във Варна, Кърджали и Хасково

Във връзка със Световния ден за борба с хепатита (28 юли), Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ организира поредица от безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C в градовете Варна, Кърджали и Хасково.

Във Варна акциите ще се проведат на 28 и 29 юли (понеделник и вторник), в интервала от 8:00 до 14:00 ч. в клиничната лаборатория на МЦ „Св. Климентина“ към ДКЦ 1 (бул. „Съборни“ 40). Акциите по безплатно изследване за град Кърджали ще се състоят от 08:00 ч. до 14:30 ч. в дните 28, 29, 30, 31 юли в клиничната лаборатория на етаж 2 в ДКЦ 1 (бул. „Тракия“ №19). В Хасково акцията ще бъде на 28 юли (понеделник) от 12:30 до 17:00 ч. в клиничната лаборатория на етаж 2 в ДКЦ 1 (пл. „Градска болница“ №1).

Изследванията ще се осъществяват в клиничните лаборатории на медицинските заведения, като за провеждането им не съществуват ограничения за консумация на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени и печатни информационни материали за заболяването.

Безплатните изследвания са част от едномесечната Национална информационна кампания за борба с хепатита „Информирай се!“, която беше открита с пресконференция на 30 юни 2014 г. и която цели да отбележи Световния ден за борба с хепатита за седма поредна година. В рамките на кампанията, която обхвана 5 от най-големите градове в България, освен скрининговите акции, се проведоха и информационни дни за превенция разпространението на хепатит А (в градовете София, Пловдив и Варна), информационна кампания в Софийския метрополитен, онлайн информационна кампания за хепатит C – „ХЕПи ли Cи?“, пресконференции и други медийни събития.

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с вирусните хепатити, можете да получите на сайта на НСБХ „Хепасист“ www.hepasist.org и на Фейсбук страницата www.facebook.com/Hepasist, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)

Допълнителна информация:
Повече от 500 милиона са хората, живеещи с вируса на хепатит В и хепатит С – число, което 10 пъти надскача броя на хората, болни от СПИН, в световен мащаб. Хепатит В и хепатит С могат да доведат до хронично възпаление на черния дроб – хроничен хепатит.

Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения: ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и хепатит С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

По неофициални данни, в България живеят около 500 000 души с вируса, като голяма част от тях не знаят за своето здравословно състояние, поради липсата на ясни симптоми за заболяването, ето защо наличието на подобни публични скринингови акции е от изключително значение, тъй като те дават възможност на максимално голям брой хора по бърз и достъпен начин да установят своя статус, а ако са заразени – да им бъдат оказани съдействие и подкрепа за подобряване на здравословното им състояние.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -