петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВирусът на херпес удвоява риска от алцхаймер

Вирусът на херпес удвоява риска от алцхаймер

Инфекцията с херпесния вирус тип 1 удвоява риска човек да развие болестта на Алцхаймер, твърдят учени, цитирани от в. Daily Mail. Това е заключението на шведски експерти от Университета на Умеа. Известно е, че след инфекция човек остава носител през целия си живот. Тя може да се проява от време на време или да остане скрита.

Въпреки че носители на вируса са около 90% от възрастните, той се проявява само при една четвърт от тях като обикновена настинка. При по-възрастните хора имунитетът е понижен, а това позволява на вируса да проникне в мозъка. Именно това повишава риска от алцхаймер. Там той задейства процес по образуване на плака, която убива мозъчните клетки и нарушава невронни връзки. Като последица се стига до загуба на паметта, намаляват когнитивните способности. Това означава, че болният забравя все по-често основни неща от всекидневния си живот, губи ориентация и не може да стигне сам дори до кварталния магазин. При здравите хора също се отлага малко амилоидна плака (вид протеини), но организмът успява да се освободи ефективно от нея.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Изтощен имунитет докара бум на херпеси в края на зимата 
От какво са червени сърбящи пъпки по ръцете и краката? 
Стрес, преумора, глад или претопляне активират вируса на херпеса
Подозират разпространен вирус, че отключва алцхаймер

Възможно е след това откритие специалистите да приложат нови подходи за лечение на алцхаймер с помощта на антивирусни лекарства. През следващите години учените се надяват да започнат клинични изпитвания на превантивна (предпазваща) терапия. Засега връзката между вируса и заболяването се наблюдава при 3432 пациенти. Реактивната инфекция при тях удвоява риска от развитие на болестта. Анализирани са тъканни проби от 360 души с болестта на алцхаймер и 360 души от контролната група (здрави). Тук също резултатът показал, че ако човек е носител на вируса, рискът от деменция се удвоява.

Източник:  The Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -